Bizimle İletişime Geçiniz
Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)
Öğrenme güçlüğü ya da disleksi olarak bilinen bozukluk türü; bireylerin okuma, yazma, dil ve benzeri akademik becerilerde güçlük çekmesi durumunu tanımlamaktadır. Bozukluğa sahip olan bireyler normal zeka gelişimine sahip olsalar dahi bazı alanlarda öğrenme güçlükleri yaşayabilirler.
Disleksi tanısına sahip olan bir birey konuşurken sesleri ayırt edebilse de yazarken ya da okurken bunu yapamayabilir. Sesleri harflerle ilişkilendirme konusunda güçlük çektiklerinden dolayı kolay bir şekilde harfleri ayırt edemezler. Bu durum aynı zamanda kişinin dikkatini ve hafızasını da etkileyebilmektedir.
Disleksi ya da öğrenme güçlüğü ile alakalı spesifik bir tedavi yöntemi bulunmaz. Fakat erken teşhis gerçekleştirildiğine etkili uygulamalar ile semptomlar en aza indirilebilir. Eğer teşhis erken yapılamadıysa bile her zaman bu bozukluk türü için yardım ve destek almak mümkündür.
Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Kaça Ayrılır?
Öğrenme güçlüğüne bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bozukluğun derecesine ortaya çıkış sebebi bu değişikliklerin oluşmasının ana faktörleridir. Birtakım değişikliklere göre farklı disleksi, öğrenme güçlüğü tipleri ortaya çıkmıştır. Bunlar:
- Fonolojik disleksi
- Yüzeysel disleksi
- Görsel disleksi
- Birincil disleksi
- İkincil (gelişimsel) disleksi
- Travma disleksisi
Eğer kendinizde ya da çevrenizdeki bir kişide öğrenme güçlüğü, disleksi olduğunu düşünüyorsanız belirtilere göre bu türlerden herhangi biri söz konusu olabilir. Bu durumda en uygun tanıya sahip olabilmek için bir uzmanla görüşmeniz gerekecektir. Dünya Özel Eğitim Merkezi olarak alanında uzman pek çok çalışanımız ile sizlere en ideal danışmanlık hizmetini sunmaktayız. Merkezimizi ziyaret ederek disleksi türleri ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Öğrenme güçlüğüne ya da disleksiye bağlı semptomlar genellikle çocukluk çağında ortaya çıkmaktadır. Özellikle de çocukların ses çıkarmaya ve yavaş yavaş konuşmaya başladıkları dönemlerde daha belirgin hale gelir. Ancak bu dönemde konuşmakla ilgili problemler yaşayan her çocuğun disleksiye sahip olduğu söylenemez. Çocuklara disleksi tanısının konulabilmesi için detaylı bir gözlem yapılması gerekmektedir.
Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Belirtileri Nelerdir?
Disleksi ya da öğrenme güçlüğü her zaman bariz semptomlar sergilemez. Bu nedenle bazı çocuklar okula başlayana kadar disleksiye sahip olduğu belli etmeyebilir. Dolayısıyla her bir belirtiye önem verilmeli ve şüphe ortaya çıktığında bir uzmanla görüşülmelidir. Öğrenme güçlüğünün belirtileri şunlardır:
- Konuşmaya geç başlama,
- Kelime dağarcığını geliştirmede problem yaşama,
- Kelimeleri söylerken harflerin sırasını karıştırabilme,
- Okunuş olarak birbirine benzeyen kelimeleri karıştırabilme,
- Okuma yazmayı geç öğrenme,
- İşittiklerini anlamada zorluk çekme,
- Doğru kelimeyi hatırlamada zorlanma,
- Telaffuz etme konusunda problem yaşama,
- Ezber yapma yeteneğinde gerileme,
- Heceleme yaparken zorluk çekme,
- İmla kurallarını kolay öğrenememe,
- Okuma ve yazma faaliyetlerinden kaçınma isteği.
Eğer bu belirtilerle karşı karşıyaysanız en doğru müdahale için bir uzmanla iletişim kurmalısınız.
Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Tedavisi
Öğrenme güçlü problemlerini ortadan kaldırmayı hedefleyen özel eğitim öğretmenleri; işitme, görme ve dokunma duyularını kullanarak farklı öğretim yöntemleri geliştirir. Bu tarz faaliyetler aracılığı ile çocuklara öğrenme konusunda kolaylıklar sağlanır. Çoğunlukla özel ders yöntemi kullanılır ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler için yardımcı etkinlikler düzenlenir.
Öğrenme güçlüğünün tedavisi sürecinde aile bireylerine de büyük bir sorumluluk düşmektedir. Çünkü düzenli bir eğitim sürecinin oluşabilmesi için benzer etkinliklerin ev ortamında da uygulanabilmesi gerekir. Ayrıca merkezimizde faaliyet veren özel eğitim öğretmenleri disleksili çocukların okullarındaki öğretmenlerle de etkileşim kurmaktadır. Böylece çocuğun normal eğitim hayatından geri kalmasının önüne geçilir. Okul müfredatına entegre bir şekilde gerçekleştirilen özel eğitim sayesinde disleksili çocuklar eğitim öğretim hayatlarına daha kolay adapte olabilirler.